Uganda is zonder twijfel de grootste bananenrepubliek ter wereld. In de letterlijke zin van het woord welteverstaan. Naast de grootste consument is het tevens de grootste producent van bananen wereldwijd. Er worden meer dan 50 verschillende variëteiten geteeld, opgedeeld in 4 klassen. De gewone banaan die wij kennen is hier de 'sweet banana', uitsluitend als desert genuttigd. Daarnaast bestaat er ook een kleine zoete 'apple banana', ideaal als snack. Blijven nog over de bakbananen en de kookbananen. Deze laatste is veruit het meest vertegenwoordigd. Ook gekend als 'Matooke' vormt dit het basisvoedsel voor zeer veel Ugandezen. Traditioneel worden de bananen groen geplukt, geschild en vervolgens gekookt in bananenbladeren. Het resultaat wordt gepureerd en warm geserveerd. Qua smaak heeft het meer weg van witte bonen dan van banaan, ze bevat dan ook veel meer zetmeel en minder suiker dan diegene die wij gewoon zijn. Voedzaam, dat wel, maar smaakvol niet echt.
Een typische Ugandese maaltijd bestaat steevast uit Matooke, vergezeld van rijst, 'Posho' (soort deeg van maïsmeel), sweet potatoes (die veeeel lekkerder zijn dan de onze ! heeft wat weg van gepofte kastanje !) en voor de liefhebbers nog wat kool, cassava of pompoen. Met een keuze uit de voorgaande dingen wordt een goed bord gevuld. Dit wordt vergezeld van een soepbord met keuze uit een soort soepsaus van bonen, vis, vlees of pindasaus. De vis wordt in zijn geheel gekookt en in mootjes gehakt; als ge pech hebt krijgt ge de kop of de staart op uw bord (De locals eten op de graten na álles op, vel inclusief. Voor de ervaring heb ik eens een oog en een kieuw gegeten, maar kwas er nie zo gek van). Als vegetariër ben ik meer dan tevreden met de bonen en vooral de pindasaus, die echt heerlijk smaakt (zoals die van de chinees !). Ik ben trouwens echt blij dat ik hier geen vlees eet, als ik zie hoe de slagers hun vlees gewoon in de openlucht (27°C) hebben hangen, tot groot plezier van de vliegen. Zelfs Jeroen houdt het bij bonen hier, die behalve lekkerder, ook nog eens veel goedkoper zijn dan vlees of vis. Vaak hebben we hier met ons twee samen gegeten voor zo'n 5000 Ugandese Shilling (2,7), coca-cola inclusief !
De energetische waarde van zo'n maaltijd is volgens mij echt enorm. Na de lunch hebben we vaak een half uurke nodig in de schaduw om te bekomen. Verhongeren zullen we hier alvast niet doen, ik vrees alleen dat 3 maanden dezelfde kost op den duur toch gaat vervelen. De inboorlingen lijken hier geen last van te hebben, en schuiven de matooke zowel smorgens, smiddags als savonds met veel smaak door hun strot. Gek, want veel smaak heeft hun eten nie echt. Ge zou denken dat al die Indiërs die hier wonen die mannen wat kennis over kruiden zouden hebben bijgebracht, maar op wat curry na, is de Oost-Afrikaanse keuken erg flauw. Dit in groot contrast met de maaltijden in West-Afrika, die voor ons bijna nie te eten zijn, zo pikant.
'sMorgens eten we ofwel brood, dat erg lijkt op dat van ons, ofwel een 'Chapatti 'uit het vuistje. Dit laatste lijkt erg op de pannenkoek van bij ons, maar is dus eerder een ontbijt dan een dessert. Ze keken dan ook raar op toen ik suiker op de mijne strooide. De chocopasta wordt hier met pinda gemaakt in plaats van hazelnoot, en is dan ook niet zo lekker als onze nutella! De lokale honing en ananasconfituur smaakt dan weer wel op de boterham.
'sAvonds schaft de pot ofwel weer brood, ofwel gaan we onder in de bar fritten met omelet eten. Dat had ik niet verwacht hier te zullen eten! Toegegeven, ze kunnen nog veel van ons leren (Hun frieten een tweede keer bakken bijvoorbeeld!), maar deze combinatie heeft ons al vaak weten te bekoren. Mijn cholesterol swingt waarschijnlijk de pan uit als ik zoveel eieren blijf eten.
Wanneer we de bananen en de eieren beu zijn, vinden we in Kampala city gelukkig wat afwisseling onder de vorm van een Indische rijstschotel, een Injera in een Ethiopisch restaurant of zelfs een pizza of hamburger in een heuse fastfoodtent ! Wat de vitamientjes betreft, tropisch fruit is er overvloedig en goedkoop te krijgen in kraampjes langs de weg of op de markt. Mango, avocado, papaja, passievrucht, ananas, watermeloen, alles passeert de revue, het een al wat lekkerder dan het ander (De avocado's waren echt smerig !).
Ondertussen zijn we bijna klaar voor de grote verhuis van de hoofdstad naar Mbarara, zo'n 400 kilometer naar het zuid-westen. Die streek is zowat de voorraadkast van het land, veel van de Matooke en het fruit dat we in kampala vinden, komt vandaar, wat het daar nog goedkoper zou maken. Daarnaast is de streek vanouds rijk aan koeien, waarover later meer. We kunnen nie wachten om hier te vertrekken, de verkeerschaos en het lawaai van de stad in te wisselen voor de rust van het platteland. Bovendien kan het veldwerk dan echt tegoei beginnen !
I'll keep you posted !
Dag African boy, hoe is het ermee? Stel je het zo een beetje goed. Zie toch maar dat je niet gebeten wordt door een of ander beest (bv. de giftige bananenspin of een slang). Ik wil je zeker geen angst aanjagen, gewoon kwestie van goed uit je doppen te kijken. Weet je, ik ben toch wel bezorgd om je. Maar je bent oud en wijs genoeg dat ik er eigenlijk niet aan moet twijfelen!
BeantwoordenVerwijderenWij stellen het hier goed in belgenland. Gilles is ondertussen alweer 6 jaar geworden en zit nu op het eerste studiejaar. Nu is hij nog heel vlijtig en doet super zijn best. Ik hoop dat dat zo blijft duren. Ik moest jou zeker ook vertellen dat hij vandaag een melktandje heeft laten trekken (zijn goede tand groeide achter zijn melktand).Maar hij heeft gene kick gegeven hoor, hoewel hij toch wel bang was.Jeff zit nu al op het vierde leerjaar en deze heeft het ritme alweer goed te pakken. Hij gaat dit jaar drumles volgen bij meester Manshoven en ik hoop dat je het niet erg vind dat jouw drumtoestel ondertussen naar de Blindestraat verhuisd is. Je kan dus al raden dat er hier sinds zaterdagnamiddag al flink wat getrommeld en geslagen is op de drum. Ik denk dat ik bij nader inzien toch maar oorstopjes ga aanschaffen (familiedoos).
Jeff en Gilles waren prachtige bruidskinderen op de trouw van Dries en Katrien. Gelukkig heeft Sven zoveel mogelijk gefimd, zodat je bij je terugkeer toch wat sfeer kan opsnuiven van die mooie gebeurtenis.
Met de rest van ons gezin gaat het ook goed. Ik ben helaas nog niet opnieuw aan het werk. De moeheid blijft me parten spelen. Elke extra inspanning moet ik achteraf bekopen met extra slapen. Het begint me nu wel langzaam op de zenuwen te werken, want het duurt me allemaal veel te lang. Ik ben wel met de nieuwe medicatie gestart en dat valt goed mee. Sven geeft me nu elke dag een spuitje : arm, buik of bovenbeen links en rechts afwisselend. De bijwerkingen zijn niets in vergelijking met de vorige spuiten ( oef!). Ik heb de laatste dagen alleen wat last van rode jeukerige plekken en knobbels, maar dat nemen we er maar bij.Sven is ook nog altijd druk bezig op de Vito in Mol. Zo ben je toch weer even bij van de actuele gebeurtenissen uit de Blindestraat. Zoals je kan lezen, het leven gaat hier weer zijne gewone gang. Ik tel ondertussen toch stiekem af tot aan je terugkeer, maar Tine zal het wel moeilijker hebben zeker. De verhalen op je weblog zijn in ieder geval fascinerend. We kunnen ons zoiets gewoonweg niet voorstellen. Daarom geniet van dit avontuur, man! Het ga je goed en ik zal binnenkort nog wel eens een mailtje sturen. Dikke knuffel en een dikke zoen. Tante Liesbeth Nonkel Sven en niet te vergeten onze twee kapoenen Jeff&Gilles Xxxxxx